Piemērs Bībeles studiju metodei – Pāvila vēstule Filemonam, atslēga #3

Trešā atslēga ir saistīta ar teksta novērošanu. Mēs uzdodam jautājumu: Ko teksts saka? Kā jau Atslēgā #3 ir minēts, mēs varam lietot krāsu kodu. Šajā piemērā ir lietotas krāsas, kas līdzīgas atslēgā minētajām.

  • Ar zaļu krāsu apzīmētas personas (atbild uz jautājumu “kurš?”); ar īpašu (dzeltenu) krāsu ir izdalīta Dieva Trīsvienība (arī atbild uz jautājumu “kurš?”);
  • Ar zilu krāsu apzīmētas vietas (atbild uz jautājumu “kur?”);
  • Ar sarkano krāsu apzīmēti notikumi vai situācijas (atbild uz jautājumu “kas?”);
  • Ar violetu krāsu apzīmēti atslēgas vārdi un atkārtotie vārdi.

Šis ir tikai piemērs, kā var veikt krāsu kodu. Atslēgā #3 minēti vairāki novērojumi un vēl citas krāsas. Šis ir tikai piemērs.

Tātad, pēc šī krāsu koda mēs varam novērot sekojošo:

  • Galvenās personas (“kurš?”) ir: Pāvils, Filemons, Onesims, Dievs, Jēzus Kristus, kā arī Timotejs, Apfija, Arhips, Epafrs, Marks, Aristarhs, Dēma, Lūka.

Vēl var novērot, ka vēstules sākumā Pāvils vairāk lieto “es” un “tu” vietniekvārdus. Vēstules vidū “es” un “viņš”. Un vairāk uz beigām “tu” un “viņš”.

  • Teksts mums nenorāda ģeogrāfisku vietu “kur?”. Mēs tikai varam novērot, ka draudze satiekas Filemona namā un Pāvils ir važās. Līdz ar to pie nākošās atslēgas mēs mēģināsim izskaidrot, kur atrodas Filemona nams un kur atrodas Pāvils.
  • Varam novērot, ka šajā vēstulē nav minēti pārāk daudzi notikumi. Vairāk minēti stāvokļi, kā gūsteknis, brālis, darbabiedrs, māsa. Pie notikumiem var novērot, ka svētie guvuši atspirdzinājumu, ka Pāvils lūdz par Onesimu, utt. Skat. krāsu kodu.
  • Pie atkārtotajiem/atslēgas vārdiem šeit var novērot vārdus: žēlastība, miers, mīlestība, ticība, sirds, vecais vīrs, cietumnieks.

Krāsu kods būs arī atkarīgs no studējamās grāmatas literatūras tipa.

Vēl kāda lieta, ko īpaši svarīgi ir novērot vēstules literatūras tipā ir saikļi. Pārējos literatūras tipos saikļus var novērot, bet tur tie nav tik būtiski. Saikļi norāda to, kā vārdi un domas tiek saistīti kopā, un norāda uz to attiecību. Saikļi ir būtiski izskaidrošanas procesā. Saikļus parasti atzīmē, tiem apvelkot apkārt attiecīgas krāsas taisnstūri.  Vēlams ievērot piecas galvenās sakarību jomas:

  • Iemesls/cēlonis (zilā krāsā): Tā kā; tāpec, ka; jo; tāpēc utt.
  • Nolūks/rezultāts (violetā krāsā): Lai; ar nolūku, lai; jo utt.
  • Kontrasts (zaļā krāsā): Lai gan; pat ja; bet; tomēr; par spīti; kaut gan; vai utt.
  • Nosacījums (sarkanā krāsā): Ja
  • Laiks (oranžā krāsā): Tagad; pirms; tūlīt; kad/tad; pēc; kopš; līdz; kamēr utt.

Vēstulē Filemonam mēs varam novērot, ka Pāvils dod pietiekami daudzus iemeslus/cēloņus dažādām lietām. Tāpat ir samērā daudzi kontrasti. Ievērojam arī divus nosacījumus, vairākus nolūkus/rezultātus, kā arī dažas lietas, kas ir saistītas ar laiku.

Ar šo gan novērošana vēl nebeidzas.

Autors: misija

Šo vietni uztur starptautiskā kristīgā misijas organizācija "Jaunatne ar Misiju". Šīs vietnes materiāli ir ņemti no JAM organizētās Bībeles studiju skolas, kas ir intensīvs 12 nedēļu klātienes kurss. Tajā var studēt, ja ir pabeigta JAM Kristus mācekļu skola. Sīkāka informācija: www.ywam.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *